Den Haag - een groot dorp met stadse allure (2) | Column

Paleis Noordeinde Den Haag
stadsgeheimen Den Haag

(Voor de liefhebbers is hier de Haags fonetisch vertaalde column)

Om een stad echt van binnenuit te leren kennen moet je een stad voelen, zien en proeven. Voor deze serie verhalen reis ik, De Reizende Rijsdijk, kriskras door Nederland om steden écht te leren kennen en geheimen aan de stad te ontfutselen. Ga met me mee!

Van Koninklijke Paleistuin tot Haagse Harry's Rijkdom

(19-12-2023) Nadat ik in deel 1 de boeiende lijfstraffen in de Gevangenpoort bekeek, een boeiend kunstwerk zag en Haagse Bluf at, was ik er aan toe om even rustig in een parkje te zitten. En daar komt weer een leuk stadsgeheim: wandel richting Paleis Noordeinde en dan kun je aanbellen bij de Koning en de Koningin! Of ouderwets belletje trekken. Achter Paleis Noordeinde aan de kant van de Molenstraat, gewoon een doodnormale straat in het Haagse centrum, ligt de Paleistuin. Daar kun je een tunneltje in, waar aan het einde een deur is. Als je daar aanbelt wordt er een poort voor je opengedaan. Daar is nog steeds weinig bijzonders of Koninklijks aan. Maar aan het einde van de steeg ga je naar rechts en ineens loop je zo de tuin van Paleis Noordeinde in! De Paleistuin is gewoon open voor publiek, maar het is niet zo heel erg bekend bij het grote publiek. Je kunt er lekker wandelen, sporten of picknicken en er is ook veel kunst te zien. Helaas waren Wim-Lex en Max niet thuis, maar het is op een mooie zonnige dag een fijne gratis aanrader midden in de stad… eh… het dorp!

Ik loop door naar de Grote Markt, want daar heb ik later op de middag afgesproken met Sarah. Sarah is een geboren en getogen Haagse en het lijkt mij leuk om een stukje met haar te wandelen. Ik ben wat vroeg, maar zie aan de rand van het plein het beeld van dé personificatie van de volkse Hagenees: Haagse Harry. Haagse Harry is een stripfiguur die in de jaren negentig is ontsproten aan het brein van Marnix Rueb. Harry is een kettingrokende, werkloze gozer die zich kleedt in een felgekleurd trainingspak, als coiffure een matje heeft, plat Haags praat en nogal grof in de mond is, maar die wel een hart van goud heeft. Zijn favoriete voetbalclub is natuurlijk ADO Den Haag. Harry is dus een echte Hagenees, maar er is een verschil tussen Hagenezen en Hagenaars: van oudsher waren de Hagenezen de plat pratende volkse mensen, waar Harry een karikaturaal uitvergroot voorbeeld van is (zou hij gebaseerd zijn op ‘De Alleenstaande Vandaal’ van het legendarische oer-Haagse duo Van Kooten en De Bie?), en de Hagenaars de mensen uit de hogere klasse. En dan had je nog mijn oma die een grappige tussenvorm was: mijn oma stond zich altijd erg voor op goede manieren en etiquette (Hagenaar), maar als haar iets niet beviel, bijvoorbeeld in een winkel, dan kukelde ze even uit haar rol van nette Haagse dame en kon ze te keer gaan als een Hagenees!

Paleistuin Den Hag
HaagseHarry

Groen en Geel op de Grote Markt

Ik ben nog op de Grote Markt maar omdat ik royaal te vroeg ben voor de afspraak met Sarah wil ik nog even ergens zitten om een drankje te nuttigen. Ik kies natuurlijk weer de duurste tent uit. Bij het zien van de menukaart wordt het me even groen en geel voor de ogen. ‘Zau hei. Nie te wènag!’, om het maar even op z’n Haags te zeggen. Groen en geel zijn toevallig ook de stadskleuren van Den Haag. Daar zijn meerdere verhalen over: de kleuren zouden gebaseerd zijn op zand (geel) en veen (groen), als symbool voor de ondergronden waar Den Haag op gebouwd is. Tweede theorie komt uit ‘ut groen-geile boekie’: geel omdat de Hagenezen vroeger overal op straat urineerden en groen als gevolg van het slijm dat door de pleuris werd opgehoest en uitgespuugd. Het echte verhaal is simpel: op het stadswapen staat een ooievaar op groen tegen een gele achtergrond.

Ik had gehoopt om een mooie ooievaar te spotten, hét symbool van Den Haag, maar ooievaars zijn een soort pensionado’s: die resideren in de koude wintermaanden liever in warme zuidelijke streken dan in de Residentiestad. Waarom is de ooievaar het symbool van Den Haag? Ook daar bestaan verschillende verhalen over, zo vertelt Sarah mij, maar algemeen wordt aangenomen dat de ooievaar al eeuwen staat voor het brengen van geluk (denk aan baby’s die door de ooievaar worden gebracht) en dat Den Haag het als een soort mascotte heeft geadopteerd. Zo ook in het logo van de voetbalclub ADO Den Haag.

Logo Den Haag

Haagse Harmonie

Den Haag is een echte muziekstad die vele grootheden heeft voortgebracht, met als bekendste voorbeeld natuurlijk The Golden Earring die bijna tot op Rolling Stones-leeftijd op het podium hebben gestaan. En hier onthul ik het grootste Haagse geheim: Elvis leeft! En hij woont in Den Haag! Echt waar! Als Sarah en ik richting Café Huppel de Pub in de Oude Molstraat lopen voor een afsluitend biertje, komen we een man met een versierde bakfiets tegen en hij is volledig in Elvis- kostuum uitgedost. En dan draaide hij vanaf zijn muziekinstallatie ook nog eens mijn favoriete nummer ‘My Boy’! 

Elvis Presley

Het is al zo’n fijne dag en dan krijg ik dit er ook nog bij. Een cadeautje. In Huppel de Pub draaien ze ook geweldige muziek en wordt de onlangs overleden Shane MacGowan geëerd met een shotje whisky van het huis voor de hele volle kroeg. Ik heb het hier eigenlijk veel te gezellig, maar voordat ik Haags groen en geel ga zien, besluit ik om toch maar weer huiswaarts te gaan. Sarah loopt met mij mee naar Station Hollands Spoor. Daar kochten mijn oma en ik vroeger altijd de krant voor opa. En zo was de Haagse cirkel van ‘De Reizende Rijsdijk’ vol oude en nieuwe herinneringen mooi rond!

HuppeldePup

Heeft Den Haag je hart gestolen? Bekijk ons volledige aanbod aan groepsuitjes en organiseer een bedrijfsfeest op maat voor een onvergetelijke ervaring.

Elvis Presley
HuppeldePup
8.4
Reviews 495 beoordelingen klanten vertellen